Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Jämför och hitta bästa bolånet


Vill du låna pengar till nytt boende och är ute efter bolånet med lägst ränta och bäst villkor? Några av de vanligaste bankerna som kunder känner till är tex Handelsbanken, Swedbank, SEB, Nordea med flera. Vi på pengar.se har valt att lyfta några av alternativen till storbankerna. Fördelen med dessa, är att de ofta har en låg räntekostnad.

Låg räntekostnad till alla
Fokuserar bara på bolån
Ansök enkelt med BankID

Ansök nu Visa mer
Bunden ränta 1 år:
1,29%
Bunden ränta 3 år:
1,35%
Bunden ränta 5 år:
1,35%
Bunden ränta 3 mån:
1,35%
Rörlig ränta:
1,35%
0 kr i uppläggningsavgift
Låg räntekostnad
Inga krav på att vara helkund
Låna upp till 60% av marknadsvärdet

Ansök nu Visa mer
Rörlig ränta:
1,35%

Hypoteket sköts helt digitalt, därför hålls kostnaderna nere till skillnad från en storbank som har kostnader för kontor till exempel. Ansökan sker digitalt med hjälp av mobilt bank id. Avanza har också låg räntekostnad och har ett samarbete med Stabelo som kreditgivare. Något som kan vara bra att tänka på är att du endast kan låna upp till 60% av bostadens värde hos Avanza. Hos Hypoteket kan du låna upp till 65% av bostadens värde.

Att ta ett bolån

För att kunna genomföra ett bostadsköp är det vanligt att man behöver ta ett bolån. Sedan bolånetaket infördes 2010 får man som privatperson belåna max 85 procent av bostadens värde. Resterande procent ska man stå för själv, antingen med sparade pengar eller genom att ta ett privatlån – det är det här som kallas kontantinsats. Vi rekommenderar dock att i första hand spara ihop till kontantinsatsen på egen hand.

När du räknar på ditt bolån är det dock värt att notera att det finns banker och långivare som har strängare krav än Finansinspektionens allmänna råd om en belåningsgrad på högst 85 procent.

Bottenlån och topplån?

När bolånetaket infördes försvann begreppen "bottenlån" och "topplån", även om de i principen finns kvar. I dag kan vad som tidigare kallades för bottenlån jämföras med bolån och topplån med ett kontantinsatslån. Bolånet har likt bottenlånet bostaden som säkerhet och innebär vanligtvis en lägre ränta för låntagaren, medan ett lån till kontantinsatsen saknar säkerhet och ofta kommer med högre räntor.

Den andel av bostadens värde som inte finansieras på egen hand utgör som ovan nämnt en säkerhet för banken i fall det skulle hända att låntagaren inte längre kan betala av sitt lån. Som bostadsköpare pantsätter du alltså en del av bostaden hos banken, som kan sälja av bostaden för att få tillbaka de pengar som har lånats ut. Kravet på kontantinsats om minst 15 procent finns samtidigt som säkerhet för låntagaren, så att denne inte hamnar i skuld vid en eventuell värdeminskning av bostaden.

Välja rätt långivare

Vilken långivare du bör välja beror på vilka aspekter som är viktigast för dig och vad som passar din ekonomiska situation. Du kan alltid ansöka om bolån hos flera olika långivare för att sedan välja den vars villkor passar dig bäst. Har du dessutom träffat flera olika banker har du bättre förutsättningar för att exempelvis kunna pruta på räntan. Bankerna är ofta villiga att förhandla, bara de får behålla dig som kund. Så var inte rädd för att fråga eller ställa krav – det kan löna sig.

Visa upp dina positiva sidor

När du ska ta ett bolån är det viktigt att du är väl förberedd och kan visa banken att du har en stabil ekonomi och en stadig inkomst. Om du har a-kassa, nyligen har påbörjat en provanställning eller lever på studiemedel kan det påverka dina chanser att få lån. Betalningsanmärkningar brukar också få de större bankerna att dra öronen åt sig, medan mindre nykomlingar på marknaden har en öppnare policy – eller rent av riktar sig speciellt till personer som annars kan ha svårt att få lån på annat håll.

Använd en låneförmedlare

I dag finns flera låneförmedlare som kan hjälpa dig när du vill låna pengar. Genom att använda exempelvis Compricer kan du få tips och råd på vägen till ditt bolån. Med en låneförmedlare får du tillgång till erbjudanden från flera olika banker med en ansökan – och det sker också med en enda kreditupplysning, vilket är positivt för din kreditvärdighet.

Jämför - låga räntor och bra villkor
Hitta den lägsta bolåneräntan
Ansök om lånelöfte

Jämför Visa mer
Snittränta:
1,51%
Jämför låneförmedlare åt dig
Ansök om nytt eller samla dina lån
Se befintliga räntor

Jämför Visa mer
Räntespann:
2,95 % - 26,08 %.

Låna till ditt drömboende

Här är de aktörer som finns med i vår jämförelse av bolån.

Avanza

Hos Avanza får alla kunder samma bolåneränta och man erbjuder bolån mellan 500 000 kronor och tio miljoner kronor. Avanzas bolån riktar sig till de som önskar låna upp till 60 procent av bostadsvärdet. Fördelar som Avanza lyfter fram med sin bolånelösning är att du inte behöver vara ”helkund” eller ha andra pengar hos dem för att få teckna deras bolån. Ansökan sker digitalt med bank-ID och du får sedan lånehandlingarna direkt hem i brevlådan. Här finns också möjligheten till grönt bolån – om du uppfyller vissa energikriterier.

Hypoteket

Likt Avanza erbjuder Hypoteket alla sina kunder samma bolåneränta. Det är möjligt då Hypoteket förmedlar sina bolån via en fond som försäkringsbolag och pensionsfonder kan välja att investera i. Hos Hypoteket har man också valt att fokusera enbart på bolån och inget annat. Dessutom sköts allt digitalt, du slipper därmed både jobbiga möten på banken och en massa papper att hålla reda på.

Compricer

Att ansöka om bolån via en låneförmedlare som Compricer kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha professionell hjälp hela vägen. Hos Compricer ansöker du om bolån direkt på deras sajt. Du får sedan en handläggare som jämför en rad olika banker och erbjudanden, och får därefter hjälp med hela processen tills du har lånehandlingarna i din hand.

Ränta och amortering

Fast eller rörlig ränta

Det kan vara svårt att välja om man ska satsa på rörlig eller fast ränta på sitt bolån. Hur kommer man då fram till rätt beslut? Svaret är att det varken finns rätt eller fel när det kommer till att välja bolåneränta. Det finns fördelar och nackdelar med både rörlig och fast.

Vill du veta vad du ska betala varje månad de närmsta åren – då är en fast ränta med en bindningstid på mellan ett och tio år ett bra alternativ. Den fasta räntan är ett säkert kort, men innebär ofta också en högre räntesats. Den rörliga räntan har historiskt sett alltid varit lägre, men här är risken desto högre – vid eventuella räntehöjningar kan månadskostnaden skjuta i taket. Här kan du se och jämföra räntor från Sveriges banker och andra kreditinstitut. 

Flera sätt att amortera

Tar man ett bolån måste man också amortera. Det räcker alltså inte att endast betala räntan, utan du ska numera även kontinuerligt betala av ditt lån. Hur stort amorteringskravet är beror bland annat på lånets storlek, bostadens värde och din inkomst. Ju mer du väljer att amortera, desto mindre blir det alltså kvar av ditt totala lån och därmed minskar också räntan. Precis som när du ska välja fast eller rörlig ränta behöver du alltså väga in din ekonomiska situation i beslutet om hur du ska amortera på ditt lån. Det finns tre olika typer av amortering att välja; rak amortering, annuitetslån eller amorteringsfritt lån.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt