Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

5 avdrag och stöd att dra nytta av i hemmet


För att minska utgifterna för hushållet är det viktigt att ta vara på alla de avdrag och stöd du kan få för investeringar i hemmet.

Nedan listar vi de 5 vanligaste avdragen du inte får missa som husägare.

1. ROT-avdrag för reparation, ombyggnad och tillbyggnad

ROT-avdraget har funnits länge och de flesta svenskar är säkert medvetna om att man kan dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden för arbeten som ger rätt till rotavdrag. Bland annat kan du använda rotavdraget vid installation av solceller, värmesystem, elarbete, byte av golv och liknande husförbättringar.

Du kan använda rotavdraget för småhus, bostadsrätt och ägarlägenhet. Om du ska använda rotavdrag för renoveringar i småhus bör huset vara äldre än 5 år, användas som stadigvarande bostad och arbetet bör utföras i huset eller nära bostaden. Äger du en bostadsrätt eller en ägarlägenhet bör arbetet utföras innanför den del du har underhållsansvar för.

Eftersom ROT-avdrag är ett skatteavdrag krävs det att du är obegränsat skattskyldig under det skatteår när arbetet utförs för att kunna dra nytta av avdraget. Du kan max få dra av 50 000 kronor per person och skatteår för både ROT- och RUT-avdrag. När du använder ROT-avdrag dras direkt av på fakturan från hantverkaren - enkelt och smidigt!

2. RUT-avdrag för rengöring, underhåll och tvätt

RUT-avdraget fungerar på samma sätt som ROT-avdraget men täcker tjänster för rengöring, underhåll och tvätt. Du kan exempelvis få skatteavdrag på tjänster som barnpassning, reparation av teknik som datorer, läsplattor och skrivare, städning och flytthjälp.

Med rutavdraget har du möjlighet att dra av 50 procent av arbetskostnaderna, avdraget har ett maxbelopp på 50 000 kronor per skatteår, sammanlagt med rotavdraget. Från 1 januari 2021 stiger maxgränsen för rutavdrag till 75 000 kronor per skatteår medan rotavdraget hålls kvar på max 50 000 kronor.

Från 2021 tillkommer även nya tjänster som ger rätt till rutavdrag. Tjänsterna som läggs till är:

  • Möblering av bostaden och montering av möbler
  • Vattentvätt vid tvättinrättning
  • Transport av bohag till loppis och andrahandsbutiker
  • Enklare sysslor i bostaden, t.ex. ta in post och vattna blommor

3. Grönt avdrag för investeringar i miljövänlig teknik

Tidigare stöd som funnits för privatpersoner som vill investera i grön teknik, exempelvis solcellsstöd och investeringsstöd för lagring av förnybar energi, kommer från och med 1 januari ersättas med ett nytt skatteavdrag. Det nya gröna avdraget fungerar på samma sätt som ROT-avdraget och dras av direkt på fakturan av installatören.

Grönt avdrag ges för de debiterade kostnaderna för arbete och material med 15 procent för solceller och 50 procent för lagring av egenproducerad el samt för laddboxar till elfordon. Maxbeloppet för grönt avdrag ligger på 50 000 kronor per person och skatteår.

4. Radonbidrag för åtgärdande av höga radonhalter

Har du problem med för höga radonhalter i din bostad har du möjlighet att ansöka om radonbidrag för åtgärder som krävs för att åtgärda problemen. För att kunna ansöka om bidraget bör radonhalten i bostadens inomhusluft överstiga 200 becquerel, samt som att du bör bo i huset både när bidraget beviljas och betalas ut.

Bidraget ligger på 50 procent av skäliga kostnader för åtgärderna. Du kan få minst 2 000 kronor och max 25 000 kronor i bidrag för åtgärder som ventilation, tätning mot mark, installation av radonsug och anläggning av radonbrunn.

5. Skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el

Producerar du egen förnybar el från sol, vind eller vatten så har du möjlighet att dra nytta av skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el. Om du matar in överskottselen till det allmänna elnätet har du rätt att ta ut en skattereduktion på 60 öre per inmatad kWh. En faktor som gör exempelvis dina solceller mer lönsamma.

Skattereduktionen begränsas till max 30 000 kWh per år samt som att du endast kan få reduktionen för så många kWh du tagit ut från det allmänna elnätet.

Som exempel kan vi ta solceller. Du producerar årligen 4 500 kWh el med 5 kW solceller på ditt tak i Stockholm. Du använder själv 2 700 kWh som hushållsel och säljer 1 800 kWh som överskottsel till det allmänna elnätet. Under året har du även köpt 3 500 kWh från det allmänna elnätet för att täcka exempelvis din nattliga elförbrukning. Eftersom att du då köpt mer el än vad du sålt till elnätet får du ut skattereduktion för de 1 800 kWh du sålt. 


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt