Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Veckopeng - så mycket ska du ge


Redan från tidig ålder är det viktigt att lära barn om pengar och ekonomi. Ett första steg är att ge veckopeng.

Allt färre får veckopeng

Undersökningar visar att det blir allt ovanligare att ge vecko- eller månadspeng till sina barn. I stället väljer föräldrar att ge pengar när det finns ett behov. Orsaken till att allt färre väljer att regelbundet ge pengar till sina barn anses vara den minskande användningen av kontanter i samhället. Samtidigt som veckopengen försvinner mer och mer blir barn och ungdomars kunskap om privatekonomi lidande.

Genom att låta barn lära sig att hantera pengar från ung ålder förbereder man dem inför en stundande flytt hemifrån. En regelbunden vecko- eller månadspeng kan ge förståelse om pengars värde, hur sparande fungerar och hur man sätter upp en budget. En sund relation till pengar helt enkelt!

På senare tid har det blivit populärt med veckopengsappar som förenklar hanteringen både för barn och föräldrar.

Så hanterar ni veckopengen

Har ni kommit fram till att börja med vecko- eller månadspeng är det bra att diskutera med barnet vad pengarna ska räcka till. Det här beror självklart på ålder och vad man som förälder vill att pengen ska täcka, men det kan till exempel röra sig om lördagsgodis, inträde till simhallen eller barnets mobilräkning. Väljer barnet att lägga pengarna på något annat och sedan inte har råd att betala vad som kommit överens om, låt dem lära av sina misstag. Var försiktig med att erbjuda att betala eller lägga till extrapengar, det lönar sig inte i framtiden. Välj i stället att prata med barnet om det aktuella beteendet och förhoppningsvis ser du en förändring i tankesätt till nästa gång.

Samtidigt är det viktigt att låta barnen bestämma över vad de själva vill lägga sin vecko- eller månadspeng på. Oavsett om de prioriterar att köpa någon trendig pryl som snart är passé eller väljer att spara pengar för att ha råd med en hockeymatch så får man kunskap om hur inkomster, utgifter och sparande fungerar.

Ge alltid beröm när barnet väljer att spara hela eller delar av sin veckopeng. På så sätt får barnet lära sig att sparande är en bra sak. Som förälder kan man också uppmuntra sparande genom att till exempel dubbla den summa som barnet väljer att spara varje vecka eller månad. 

Hur mycket ska man ge?

Storleken på vecko- och månadspengen varierar naturligtvis beroende på familjens ekonomiska situation och förutsättningar samt på vad den ska täcka. Det är vanligt att summan ökar med barnets ålder, upp till dess att barnet kan ha hand om hela sitt studiebidrag på egen hand.

När barnet når skolåldern är det en bra idé att införa veckopeng. Till barn mellan 5-9 år rekommenderas mellan 20-30 kronor i veckan, vilket kan räcka till just lördagsgodis - eller något mer om barnet väljer att spara. Mellan 10-13 år kan man höja pengen då barnet till exempel börjar ta bussen till stan, fikar med kompisar och går på bio. En summa runt 45-65 kronor i veckan eller 180-260 kronor i månaden är då tillräckligt. 

Från 14 år och upp till 17 år kan man öka på pengen med runt 100 kronor i månaden. I genomsnitt får en 14-åring i dag 350 kronor i månaden och en 17-åring 650 kronor i månaden*. När det sedan är dags för barnet att börja studera på gymnasiet är det många föräldrar som väljer att ge hela studiebidraget på 1 250 kronor i månadspeng. Det medföljer självklart att barnet står för till exempel resor, kläder och annat man vill göra själv. 

Appar hjälper till med veckopengen

Sedan några år tillbaka har det börjat dyka upp mobilappar som vill göra det enklare att komma ihåg veckopengen och samtidigt lära barn och unga mer om privatekonomi. Läs mer om dessa appar här.

Källa: Länsförsäkringar, Rapport: Hela Veckopengen


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt