Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Fler har koll på sedel- och myntutbytet

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​En färsk undersökning från Sveriges Riksbank visar att fler nu har koll på vad som gäller rörande det pågående bytet av sedlar och mynt.

En färsk undersökning från Sveriges Riksbank visar att fler nu har koll på vad som gäller rörande det pågående bytet av sedlar och mynt.

Bland den svenska allmänheten uppger 90 procent att de känner till bytet av sedlar och mynt, vilket är en ökning jämfört med föregående mätning. Motsvarande siffra bland bankanställda samt butiksanställda uppgår till 100 respektive 98 procent.

Dessutom har vetskapen om både tidplan och säkerhetsdetaljer ökat betydligt hos samtliga tre kategorier, dock främst bland de butiksanställda och hos allmänheten. Personer anställda vid bank är fortsatt de som uppger sig ha bäst koll om utbytet.

Hur informationen om sedel- och myntutbytet nått ut, skiljer sig mellan personer anställda vid bank alternativt butik. Hela 92 procent av de bankanställda uppger arbetsplatsen som främsta informationskälla, medan endast 54 procent av de butiksanställda gör så. Bland butiksanställda är i stället media den främsta informationskällan med 78 procent, jämfört med hos bankanställda där 72 procent anger media som den primära källan.

Den största informationskällan bland allmänheten är media, vilket 82 procent uppger. En andel om 42 procent anger Riksbankens informationsbroschyr som främsta källa.

- Det är glädjande att kunskapen om sedel- och myntutbytet har ökat hos såväl banker och butiker som hos allmänheten. Det gäller dessutom inom alla frågeområdena. Särskilt roligt är att andelen som redan nu vet när de första sedlarna blir ogiltiga har ökat kraftigt. Budskapet om att man ska vicka på en sedel för att se om den är äkta verkar också ha gått fram, säger Riksbankens kommunikationschef Ann-Leena Mikiver i ett pressmeddelande.


https://www.pengar.se/nyheter/fler-har-koll-pa-sedel-och-myntutbytet






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt