Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

De svenska skolresultaten behöver bli bättre, anser OECD.

Högre lärarlöner och sänkta ingångslöner

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​OECD rekommenderar bland annat högre löner för lärare och mer flexibilitet av ingångslönerna för att få fart på Sveriges ekonomi.

OECD rekommenderar bland annat högre löner för lärare och mer flexibilitet av ingångslönerna för att få fart på Sveriges ekonomi.

Som ett av världens få länder med högre BNP än innan finanskrisen har Sveriges ekonomi klarat sig bra de senaste åren, enligt OECD. Prognosen för 2015 samt 2016 är att ekonomi växer med 2,9 respektive 3,0 procent.

"Sverige har klarat sig igenom finanskrisen med begränsad skada, det tack vare en kombination av starka makroekonomiska, skattemässiga och finansiella grundprinciper, samt tillskott från ett konkurrenskraftigt och varierat affärsliv och samhällspolitik", säger OECD:s generalsekreterare Angel Gurría i ett pressmeddelande.

De senaste åren har dock Sveriges produktivitet saktat in något som följd av flera faktorer.

För att få fart på den svenska ekonomin rekommenderar OECD att förbättra skolresultaten. Vilket ska göras genom tydligare karriärvägar, förbättrad lärarutbildning och högre lärarlöner. De rekommenderar dessutom en liberalisering av arbetsmarknaden med mål att göra vägen in i arbete lättare för unga med svaga kvalifikationer samt invandrare. Det ska göras genom att minska skillnaden i anställningsskydd mellan tillfälliga och fasta anställningar samt öka flexibiliteten i ingångslönerna.

OECD skriver även att den expansiva penningpolitiken ska förbli till dess att inflationen stiger märkbart. De rekommenderar även att avdragsrätten för boräntor ska avskaffas och att finanspolitiken förblir återhållsam.


https://www.pengar.se/nyheter/hogre-lararloner-och-sankta-ingangsloner






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt