Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hur ska jag spara?

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Pengar.se reder ut flera typer av sparande.

Vilket är det bästa sättet för just mig att spara? Det får du svar på här; när vi reder ut flera olika typer av sparande.


SPARA VARJE MÅNAD

Månadssparande är en enkel form av sparande. I samband med att din lön betalas ut och du ska betala dina räkningar, för du enkelt över en viss summa pengar till ett konto avsett för sparande. Summan kan variera varje månad med tanke på just den periodens inkomster och utgifter, eller så kan det vara fast. Är summan fast är det vanligt att överföringen sker automatiskt via autogiro till ett konto eller en fond. Tänk på att det är smart att lägga undan sparpengar strax efter lönen utbetalats, då det i slutet av nästa månad finns risk för att dina pengar är slut. 


SPARA EN BUFFERT

En buffert utgör grunden för en stabil ekonomi. Oanade utgifter drabbas vi alla av någon gång i livet och då är det fördelaktigt att ha något att falla tillbaka på, något som ger trygghet. Exempel på när ett buffertsparande är nyttigt är om du blir arbetslös, om bilen går sönder eller om husdjuret behöver vård.

Innan du börjar sparandet för din buffert, se över hur länge du önskar spara. En bra buffert är som regel tre månadslöner. Summan kan självklart variera beroende på inkomst och behov. Lever du ensam i en liten hyresrätt och inte äger någon bil, behöver inte bufferten vara lika stor som när du bor i villa, har barn, bil och segelbåt. 

Ta inga risker när det kommer till ditt buffertsparande - du vill alltid att pengarna ska finnas där om det oförutsägbara händer. Pengarna bör finnas lättåtkomligt och ett sparkonto med bra ränta är att då att föredra framför fonder och aktier.

Bufferten mår bra av att varje månad utökas vid lön. Summan kan variera beroende på hur den ekonomiska situationen ser ut för tillfället. Är din buffert större än vad du behöver, kan det vara smart att föra över en del av pengarna till ett långsiktigt sparande med chans på hög avkastning.


SPARA LÅNGSIKTIGT

Sparar man långsiktigt är det möjligt att ta större risker och på så sätt få chans till högre avkastning. Med det långsiktiga sparandet kan det finnas ett mål som till exempel en kontantinsats för en bostadsrätt, en bröllopsresa eller en motorcykel. Det finns många alternativ när det kommer till ett långsiktigt sparande - allt beroende på vilken risk du vill ta. Ju längre du önskar spara ju mer ligger det värde i att spara i aktier och fonder, då du klarar av svängningarna på börsen.

SPARA FÖR PENSIONEN

Pensionssparande skapar möjligheter för framtiden. Ett pensionssparande är långsiktigt och ju tidigare du börjar spara, ju fler möjligheter öppnar sig för livet efter arbetet.

Allmän pension

Den allmänna pensionen sparar du som privatperson ihop genom att jobba och studera. Hur stor pensionen blir beror helt och hållet på hur länge du väljer att arbeta och hur mycket du tjänar. En del av den skatt du betalar av din inkomst går direkt till pensionen. Har du ingen eller knapp inkomst finns det garantipension. Garantipensionen är som ett slags skydd, delas ut av staten och grundas på hur länge du bott i Sverige.

Utöver inkomst så spelar den så kallade premiepensionen tillsammans med landets ekonomi in. Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen och placeras i fonder som du själv väljer.

Tjänstepension

90 procent av alla som arbetar och är anställda i Sverige har tjänstepension via sina arbetsgivare (Pensionsmyndigheten). Storleken på din tjänstepension beror på vilket avtalsområde du tillhör. Det finns fyra större tjänstepensionsavtal; Privatanställda arbetare (2,8 miljoner), Privatanställda tjänstemän (2 miljoner), Kommun- och landstingsanställda (1 miljon) och Statligt anställda (500 000). Det går att ha flera tjänstepensioner om du arbetat inom fler än en sektor. 

Samtidigt finns det två varianter av tjänstepension; förmånsbestämd och premiebestämd. Den förmånsbestämda innebär att du har rätt till en bestämd procent av din slutlön och den premiebestämda betyder att arbetsgivaren betalar in en viss summa.

Privat pension

Det är också möjligt att välja att komplettera sin pension med privat pensionssparande. Det privata sparandet sker genom din bank eller ditt försäkringsbolag hos vilka du sparar. 

SPARA I AKTIER OCH FONDER

Fondsparande är idag svenskarnas mest populära form av sparande. Hela 8 av 10 svenskar sparar idag i fonder (Swedbank). Det här sorts sparandet är långsiktigt och innebär mer risker - vilket också ger chans till högre avkastning. För att välja rätt fond för just dig kan du ställa dig själv frågorna;

- Hur mycket ska jag spara?

- Hur länge ska jag spara?

- Hur stor risk vill jag ta? (Är jag rädd för börsens upp- och nedgångar)

Sparar du i fonder ska du se till att sprida riskerna över flera bolag. Sparar du varje månad kommer riskerna att spridas automatiskt över tiden. Ska du spara en längre tid är aktiefond ett alternativ. Här kommer börsen att svänga mer under tidsperioden, vilket ökar chanserna till högre avkastning. Är det kortsiktigt sparande som gäller är räntefond, men låg risk ett alternativ. 

Är du beredd på att ägna en del tid och är intresserad så kan avkastningen bli riktigt hög om du sparar i aktier. Se upp med att satsa hela ditt sparkapital om aktiebolaget skulle gå i konkurs. Vill du öka ditt sparkapital gäller det att läsa på och skaffa sig kunskap om aktier. Varför inte gå en kurs?

Kom ihåg att det tillkommer vissa avgifter när du sparar i fonder och aktier, både vid sälj, köp och förvaltning. Välj därför fonder med så låga avgifter som möjligt.

Källor: Swedbank, SEB, Nordea, Alltomspara.se, Skandia, Konsumentverket, Fondkollen, Spara&Placera


https://www.pengar.se/nyheter/hur-ska-jag-spara






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt