Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Mer pengar till forskning och utveckling

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Under 2013 ökade satsningarna på forskning och utveckling i Sverige.

Under 2013 ökade satsningarna på forskning och utveckling i Sverige. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

Totalt satsades 124,6 miljarder kronor på forskning och utveckling under året 2013. Jämfört med 2011 har insatserna ökat med närmare 3,5 miljarder kronor. Den största ökningen redovisas inom företagssektorn samt universitet och högskolor, där det investerats 85,9 respektive 33,8 miljarder kronor. Företagssektorn står därmed för 69 procent av de sammanlagda utgifterna på forskning och utveckling medan universitets- och högskolesektorn motsvarar en andel om drygt 27 procent. Samtidigt står offentlig sektor för en andel på 3,7 procent och den privata icke-vinstdrivande sektorn för under en procent.

I förhållande till Sveriges ekonomi läggs stora summor på forskning och utveckling jämfört med andra länder. I relation till bruttonationalprodukten (BNP) uppgick landets utgifter för forskning och utveckling till 3,3 procent, vilket är den näst högsta andelen inom Europeiska Unionen.

Inom OECD-länderna hamnar Sverige på en femte plats berörande störst utgift i förhållande till landets ekonomi. Israel är det land som spenderar mest på forskning och utveckling, tätt följt av Sydkorea. Även Japan och Finland återfinns högt upp.

En övervägande del av den totala verksamheten för forskning och utveckling bedrivs i Stockholm, Västra Götaland samt Skåne. Av den totala summan 2013 gick 87,8 miljarder kronor, eller 70 procent, till just dessa län.


https://www.pengar.se/nyheter/mer-pengar-till-forskning-och-utveckling






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt