Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Ökad värdering tenderar inte ytterligare belåning

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En majoritet av landets bolånetagare väljer att avstå från att teckna nytt lån då bostadens värde ökar.

En majoritet av landets bolånetagare väljer att avstå från att teckna nytt lån då bostadens värde ökar. Det visar en undersökning från SBAB.

Så få som elva procent av Sveriges befintliga bolånetagare uppger att ett ökat bostadsvärde, och med det en lägre belåningsgrad, skapar en ökad benägenhet att ta mer lån på sin fastighet. Hela 70 procent menar i stället att benägenheten inte alls ökar vid en högre värdering av bostaden. Därmed finns det inget större samband mellan ytterligare belåning och högre värdering.

EN ÖKAD VÄRDERING SKAPAR INTRESSE FÖR YTTERLIGARE BELÅNING AV BOSTAD

Håller helt med 5 %
Håller huvudsakligen med 6 %
Håller till liten del med 20 %
Håller inte med alls 70 %

Av undersökningen framkommer dock att det finns en tydlig skillnad mellan generationer när det rör hur ett ökat värde påverkar benägenheten till mer lån. I åldersgruppen 20-39 år är benägenheten för ytterligare belåning tre gånger större än bland personer över 40 år.

EN ÖKAD VÄRDERING SKAPAR INTRESSE FÖR YTTERLIGARE BELÅNING AV BOSTAD PER ÅLDERSGRUPP

20-29 år 17 %
30-39 år 16 %
40-55 år 7 %
56-80 år 5 %

- Många följer bostadsmarknaden och hur den egna bostaden utvecklas prismässigt, syftet är dock sällan att utnyttja det växande värdet för att ta nya bolån. Det finns dock en tydlig generationsskillnad som kan komma att ändra denna attityd på lång sikt, kommenterar Andreas Leifsson, analytiker hos SBAB, i ett pressmeddelande.


https://www.pengar.se/nyheter/okad-vardering-inte-belaning






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt