Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Studier, inkomst och bidrag

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Hur mycket får du egentligen tjäna som student för att vara berättigad studiemedel?

Det finns begränsningar när det kommer till hur mycket en student kan tjäna om hen önskar behålla sitt studiemedel. Compricer har sammanställt vad som gäller för dig som studerar.

För att få bidrag och/eller lån från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) krävs det att du studerar på minst halvtid. Studiemedel kan ges till studenter på högskola, universitet och en del andra eftergymnasiala utbildningar. Även de som har fyllt 20 år och studerar på folkhögskola, komvux eller annan utbildning på grundskola eller gymnasium kan få medel.

Den inkomst du har under dina studier, som inte påverkar studiemedlet, kallas fribelopp. Beroende på hur mycket du tjänar, hur länge du studerar och på vilken fart du studerar varierar storleken på fribeloppet. De som studerar heltid kan till exempel som maximalt tjäna 86 007 kronor per sex månader, för att samtidigt få studiemedel. Tjänar du över gränsen kommer medlet från CSN att minska.

Tjänar du mindre än 18 782 kronor under hela 2014 behöver du inte skatta för inkomsten. Allt som krävs är att du lämnar in ett intyg till din arbetsgivare.

138 procent av det studiebidrag från CSN som betalas ut till studenter är pensionsgrundande varav 18,5 procent är din pensionsrätt. Som student på heltid delas 28 200 kronor ut i bidrag varje år, vilket ger 7 200 kronor till pensionen. För dig som arbetar extra utanför dina studier finns det möjlighet till tjänstepension. 


https://www.pengar.se/nyheter/studier-inkomst-bidrag






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt