Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Sparräntor och räntekonton


Ditt vanliga lönekonto eller transaktionskonto ger normalt sett ingen ränta. Men med ett särskilt sparkonto eller räntekonto så kan dina pengar växa.

Vad är sparränta?

Precis som när du lånar pengar av banken och betalar ränta betalar banken dig ränta när du lånar ut pengar till dem – vilket i detta fall innebär att förvara pengar på ett sparkonto. Du kan alltså se ditt sparkapital växa varje år utan att göra någonting alls, mer än att välja vilken bank du vill spara hos.

Bankerna slåss konstant om att locka till sig kunder och det bästa konkurrensmedlet de har i kampen om spararna är sparräntan. I motsats till låneräntan, där du betalar en avgift för att få låna pengar av banken, kan sparräntan ses som en ”bonus” som banken betalar ut till dig för att du väljer att spara dina pengar hos just dem. Sparräntan betalas ut årligen och ligger vanligtvis någonstans mellan noll till fem procent av ditt sparkapital.

Storleken på sparräntan varierar från bank till bank och bestäms bland annat av den aktuella räntenivån samt om du vill låsa pengarna eller inte. Väljer du att binda pengarna hos banken under en viss tid finns möjlighet till högre sparränta.

Stor skillnad mellan banker

Sparräntan följer den aktuella räntenivån, vilket i dagens läge innebär att sparräntorna vanligtvis är låga (maj 2020). Öppnar man ett sparkonto hos någon av Sveriges storbanker och inte vill binda sitt kapital ligger räntan på 0,0-0,1 procent. Denna typ av sparkonto fungerar därför ypperligt till bland annat vardagliga utgifter, men är inte att föredra när det kommer till ett långsiktigt sparande. Då kan man i stället vända sig till mindre banker som erbjuder en högre sparränta.

Eftersom konkurrensen om spararna är hård kan sparräntan variera kraftigt både mellan olika konton och från bank till bank. Men ju högre ränta du får, desto fler villkor brukar du vara tvungen att uppfylla. Därför kan det löna sig att jämföra både kontotyper, räntor och villkor hos olika banker innan du bestämmer dig för vem som ska få ta hand om dina sparpengar. 

Villkor med hög sparränta

En hög ränta innebär vanligtvis också en längre bindningstid, färre uttag och ibland till och med avsaknaden av insättningsgaranti. Jämför flera banker och hitta det bästa alternativet beroende på vad som är viktigt för just dig – oavsett om det är fria uttag, så hög ränta som möjligt eller insättningsgaranti.

Bankerna ger dig oftast högre sparränta mot att du binder upp dina pengar under en längre tid. Men det brukar också innebära att du inte kan ta ut några pengar från kontot under bindningstiden – alternativt att du kanske bara får göra ett eller två uttag per år. På vissa konton kan du också vara tvungen att sätta in ett högt startbelopp eller spara en viss summa per månad för att få en högre sparränta. I andra fall kan du behöva komma över en specifik summa på sparkontot för att få en högre räntesats.

Ränta på ränta

Om du sparar under en längre tid till en bra ränta kan du tjäna en hel del pengar eftersom du under hela bindningstiden kommer att få ränta på ränta. När du först sätter in en summa pengar på ditt sparkonto får du så klart ränta på den, men det tar inte slut där. Året efter kommer räntan att beräknas på hela beloppet som finns på kontot – inklusive räntan från året innan – och så fortsätter det att ticka på tills bindningstiden är slut.

Har du en bindningstid på till exempel tio eller 20 år kommer din sparsumma med andra ord att hinna växa till sig ganska rejält – även om du inte sätter in några mer pengar på kontot under tiden. Värt att tänka på är dock att vinsten på sparräntan är skattepliktig. När du vill ta ut pengarna från ditt sparkonto får du alltså betala skatt för den upplupna räntan. För närvarande ligger skattesatsen på 30 procent.


Redaktionen
Pengar.se






Innehåll i denna artikel

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt